Kulhydrater – Hvad er det?

carbs

Kulhydrater får nemt et dårligt ry i LCHF, men det er desværre en generalisering. I almindelighed bliver der snakket om gode og dårlige kulhydrater, mere fiberholdig kost, osv. Det gælder for så vidt også for LCHF.

Der findes basalt set to slags kulhydrater: Forarbejdede, letfordøjelige kulhydrater og sværtfordøjelige kulhydrater såsom kostfibre og sukkeralkoholer. Dem skal man kende forskel på og vide hvordan man skal læse en varedeklaration.

Selvom en vare indeholder et bestemt antal kulhydrater er det ikke ensbetydende med at det samme antal bliver omdannet til energi i kroppen. Derfor er der nogle af de angivede kulhydrater ikke endeligt. Derfor skal man vide hvad de betyder og hvordan man beregner de aktive / fordøjelige kulhydrater.

Det varierer meget hvor detaljeret kulhydraterne er deklareret på oversigten over næringsindholdet. Der er fire forskellige typer af kulhydrater der kan figurere på deklarationen:

Sukker / sukkerarter

Dette er de slemme kulhydrater som skal minimeres i LCHF.

Sukkeralkoholer / sødemidler

Sødemidler og andre alkoholer optages ikke i kroppen og skal derfor ikke tælles med blandt aktive kulhydrater. Det gør dem dog ikke helt skadesløse. De kan stadig påvirke blodsukkeret og ved større indtag kan de medføre diarré. Der er desuden flere forskellige typer af sødemidler der opfører sig forskelligt i kroppen. I det hele taget skal man minimere indtaget af kunstige sødemidler, men de skal ikke regnes med i de fordøjelige kulhydrater. Der kan læses mere om sukkeralkoholer her (på engelsk).

Kostfibre

Selvom nogle kostfibre bliver optaget i kroppen som energi er niveauet så lavt at de ikke skal medregnes i de aktive kulhydrater. De skal derfor fratrækkes i kulhydratregnskabet.

Stivelse

Stivelse er sjældent opgjort på varedeklarationen, men det er ikke ensbetydende med at man ikke kan finde ud af hvor meget der er i varen. Hvis de andre typer sammenlagt ikke stemmer overens med det totale kulhydratindhold er differencen som regel stivelse. Stivelse har også et højt glykæmisk indeks og skal ligesom sukker undgås. 

Aktive / Tilgængelige kulhydrater

Når man skal finde de aktive kulhydrater skal man altså fratrække kostfibre og sukkeralkoholer. Nogle producenter er begyndt at skrive tilgængelige kulhydrater på varen og det er som regel varer der er rettet imod Low Carb segmentet. Man skal dog ikke glemme at tjekke indholdet af de sværtfordøjelige kulhydrater.

Skriv et svar